1. Ne fújja az orrát, amíg erre engedélyt nem kap! Orrsövényműtét esetén általában 2 napig gumidrain lesz az orrában, plasztikai műtét esetén 1 éjszaka. Orrot fújni enyhén (!!!), a gipszlevételt követően engedélyezett, erősebben csak 3-4 hét múlva. Zsebkendővel finoman törölgesse le az orrból kifolyó váladékot, amennyiben van! Az orrfújási tilalom alatt gyakran észlelhető orrdugulás, ami a műtét természetes velejárója. A dugulás megszüntetésére rendszeres orrtisztítás és orrspray használata javasolt. Az orrtamponok eltávolítását követően a műtét másnapjanak reggelén hazamehet és az első kontroll 1 hetesen van.
 2. Közvetlenül a műtéttől a duzzanatok teljes elmúlásáig, kifejezetten javasolt a félig ülő helyzetben történő alvás, fekvés, pihenés. Ennek betartása nagy szerepet játszik a bevérzések, duzzanatok gyors megszűnésében.
 3. A külső orr-rögzítés – gipszsín vagy Nasofix műanyag rögzítés – általában 1 hétig marad az orron, a rendelőben én fogom eltávolítani. Tartsa szárazon és NE piszkálja! Amennyiben meglazulna az orr-rögzítése, azonnal értesítsen!
 4. Ne egyen olyan ételeket, amelyek hosszas, vagy erős rágást igényelnének! Egyébként bármit ehet, amit megkíván.
 5. Tartózkodjon az erős fizikai aktivitástól, a műtétet követően legalább 2 hétig pihenjen sokat! Ez idő alatt a sport és a szexuális aktivitás TILOS, ezt követően is csak fokozatosan terhelje szervezetét! A műtétet követő 6 hétben fokozottan ügyeljen, hogy olyan életmódot folytasson, ami minimalizálja az orr sérülésének lehetőségét!
 6. Finoman mossa fogait, használjon puha fogkefét, ne mozgassa a felső ajkát túlzottan fogmosás közben, hogy orra nyugalomban maradjon!
 7. Ne telefonáljon, vagy beszélgessen hosszasan, kerülje a társasági életet minimum 2 hétig!
 8. Arcot nem szabad mosni, azért hogy az orr-rögzítése szárazon maradjon! Ugyanezen okból hajmosás a rögzítés eltávolításáig nem javasolt. Tisztálkodásra részesítse előnyben a zuhanyt a kádfürdővel szemben!
 9. Kerülje a grimaszolást, a mosolygást, az erős arcmozgásokat legalább 1 hétig!
 10. Viseljen olyan ruhákat, amelyek elöl nyithatóak, ne viseljen belebújós pólókat, garbót!
 11. Napozás, szolárium, bronzárium használata TILOS 4 hétig, mivel a hő duzzanatot okozhat! Ezt követően is csak fokozatosan kezdje a napozást!
 12. TILOS az úszás 1 hónapig!
 13. Ne ijedjen meg, ha a rögzítés eltávolítása után az orra, alsó szemhéja, arca duzzadt, vagy bevérzett! Ezek megszűnése általában az orr-rögzítés eltávolítása után pár napot vesz igénybe. A bevérzések duzzanatok mértékében nagy egyedi eltérések lehetnek, azonosan kivitelezett műtétek mellett is. Általában ezek már az orr-rögzítés eltávolításakor minimálisak, de kivételes esetben a duzzanat maradéktalan elmúlása több hétig is eltarthat.
 14. Csak az általam engedélyezett, illetve előírt gyógyszereket szedje a műtétet követően! Orrcsepp használata minden esetben javasolt a műtét után 1 hétig.
 15. Ne viseljen szemüveget vagy napszemüveget legalább 4 hétig! Ha ez elkerülhetetlen, a szemüveget ragtapasszal a homlokához kell rögzíteni, hogy ne az orrán támaszkodjon!
 16. Kontaktlencse viselése a műtétet követő 2. naptól engedélyezett.
 17. A rögzítés eltávolítását követően semleges szappannal az orr bőre és az arc is lemosható. Innentől kezdve smink is használható, amennyiben közben az orrot nem éri nyomás. A bevérzés lefedésére kitűnő az Erase nevű készítmény a Max Factortól.
 18. Varratszedésre általában a műtétet követő 7. napon, az orr-rögzítés eltávolításával egy időben kerül sor. Ez egyben az első kontrollvizsgálat időpontja is. Később kontrollra műtéttől számított 4 hónap majd 1 év elteltével kerül sor. Ezek betartása rendkívül fontos, mivel teljesen véglegesnek az orrplasztika eredményét 1 év után tekintjük.
 19. NE VÁRJON!!! Ha kérdése van vagy bizonytalan olyan dologban, aminek véleménye szerint jelentősége lehet, keressen meg és konzultáljon velem!