Az orr plasztikai műtétjének nagyon fontos része a műtét előtti tervezés. Ennek során a páciens törekszik minél pontosabban megfogalmazni elvárásait a műtéttel kapcsolatban, az orvos pedig ezek alapján minél pontosabban leírja a szakmai tapasztalatai alapján várható legjobb, de ugyanakkor reális eredményt. Erre ad lehetőséget a műtétet megelőző konzultáció, amire szóbeli egyeztetés alapján, általában a műtétet megelőző 4 hétben kerül sor. Ezek során digitális képalkotó eszközök segítségével, a pácienssel közösen megtervezzük a műtétet.

Az operáció előtt, kérem tájékoztasson esetlegesen fennálló betegségeiről, állandó gyógyszerfogyasztásáról, gyógyszerallergiájáról! A műtét előtti 1 hónapban kell elvégeztetni az elengedhetetlen kivizsgálást (laborvizsgálat, vérvétel és EKG) – a véralvadási zavarok kizárására és az esetlegesen panaszt nem okozó gyulladás vagy szív, vese vagy másbetegség kimutatására, hogy a műtétet a lehető legbiztonságosabb körülmények között végezhessük el.

Ajánlások orrkorrekciós műtétet megelőzően

Műtét előtt tartózkodjon a felesleges gyógyszerek fogyasztástól, különösen azoktól, melyek gátolják a véralvadást – ASPIRIN (!!!), Tilcotil, SP-54, Astrix, Syncumar stb.! Ezek szedéséről feltétlenül tájékoztasson már jóval a műtét előtt, mivel annak időtartamára szükség lehet egy másik gyógyszerre történő átállításra! Aspirin vagy aspirin-tartalmú gyógyszerek szedése a műtétet megelőző 2 hétben TILOS a vérzékenység kifejezett fokozódása miatt! Egyébként a velem, illetve az altatóorvossal egyeztetett szokásos gyógyszereit kevés vízzel a műtét reggelén is vegye be! Az operáció reggelén a szóban egyeztetett időpontban jelentkezzen a klinikán ÉHGYOMORRA, tehát az azt megelőző éjféltől enni – az esetleges egyeztettet gyógyszerek kivételével – TILOS!

A műtétet megelőző 2 óráig lehet viszont inni a műtét reggelén maximum 5 dl vizet vagy gyümölcsteát, semmi mást! A műtét előtti éjszakát mindenképpen ajánlatos alvással, pihenéssel tölteni! Akut megbetegedés, gyulladás esetén minden esztétikai műtét ellenjavallt, ezért ha a műtét napján hőemelkedése van, folyik az orra, fáj a torka, hidegrázása, vagy egyéb panasza van, tájékoztasson! Ismert pollenallergiásoknál az allergiás időszakban a műtét nem javasolt és hölgyeknél a menstruáció ideje alatt, ha lehetséges, kerülendő. Amennyiben dohányzik, ennek felfüggesztése javasolt minimum a műtétet megelőző 2 és a műtét utáni 1 hétre, mivel a dohányzás a keringés károsításával rontja a sebgyógyulást. Erős dohányosok esetében az úgy nevezett nyitott technikájú műtét mérlegelendő!