Az orrplasztikai műtétre leggyakrabban altatásban kerül sor, ez biztosítja az operatőr számára a legjobb feltételeket, hogy kizárólag az operációra koncentrálhasson, az Ön számára pedig így marad meg kellemes emlékként a beavatkozás.

Az operáció során elsősorban az orr csontos – porcos vázát formáljuk a modern orrplasztikai elveknek megfelelően a szükséges legkevesebb szövet eltávolításával. A cél, hogy az eredmény tartós maradjon miközben a lehető legkevesebb sérülést okozzuk a szöveteknek (atraumatikus technika , piezosbészet, endoszkópos technika alkalmazásával), ezzel minimalizáljuk a szövődmények számát és elősegítjük a gyors felépülést. A műtét során nagyon különböző technikák használatára kerülhet sor, ezeket mindig az adott orr igényeinek megfelelően tervezzük és a legoptimálisabb sorrendben végezzük el, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el minden esetben.

Ennek megfelelően egy orrplasztika tarthat egy kis orrháti púp eltávolításának fél órájától egy bonyolult eset, komplett orrsövény és orrplasztikájának 3-3,5 órájáig is akár. Az esztétikai műtétek sikerének igazából egyetlen mércéje van, ami nem más, mint az eredmény! Ezért nem érdemes spórolni a műtéti idővel, mert az gyakran az eredmény rovására mehet, érdemes törekedni a maximum elérésére már az első műtétnél, mert ilyenkor van erre a legnagyobb esély. Szakértő kezekben az orrplasztika az egyik legnagyobb páciens elégedettséget kiváltó műtét – sajnos ennek ellenkezője is igaz lehet hozzá nem értő orvos esetében. Egy nem megfelelően tervezett vagy kivitelezett orrplasztika során szerencsétlen esetben az egyik legnagyobb problémával nézhet szembe a páciens. Ezért érdemes ismételten felhívni a figyelmet az orvosválasztás fontosságára, mely úgy vélem, a legfontosabb része az egész folyamatnak a páciens saját aktivitását és felelősségét tekintve.

A műtét végén gyakran orrtampon kerül az orrba, illetve rögzítés az orr külsejére. Amennyiben a beavatkozás altatásban zajlott, a páciens egy éjszakát bent tölt a klinikán. Az orrtampont illetően én csak egy kis gumidraint használok, amit másnap fájdalommentesen távolítunk el, mellőzve a hagyományos tamponok esetén ismert fokozott kellemetlenségeket. Az orr külső rögzítésénél gipszsínt használok, mivel ez alakítható a legegyedibben az orrhoz, biztosítva ez által a stabil, pontos rögzítést a legfontosabb időszakban, a műtétet követő első héten. A gipszsínt leggyakrabban 1 hétig viseli a páciens, egyedi esetben – ha a csontot nem érintette a műtét – csak 4-5 napig. Minimális korrekció esetén nem is alkalmazzuk. Az orrplasztika gyógyulási szakasza meglepő módon szinte fájdalommentes. Egyik kellemetlenséget okozó velejárója, hogy egy hétig orrfújási tilalom van, ami miatt a páciens döntően a száján kap levegőt Az orrlégzés csak ezt követően kezd fokozatosan javulni. A gyógyulás páciensenként eltérő lehet, általában munkaképes a műtétet követő 7-12 naptól (kivéve fizikai munka végzése esetén) , mely után külső szemlélő számára nem észlelhető, hogy orrplasztikán esett át. A műtétet követő további 4 hétben a frissen operált orr igényel még némi odafigyelést, az operáció teljes sikeréhez a páciens a műtét utáni instrukciók betartásával járulhat hozzá.