Egy orrplasztika költsége számos dolgot tartalmaz, ezért sok tényezőn alapul: a sebész kvalitásait jó esetben tükröző munkadíj, a klinika körülményei, a személyzet képzettsége, a felhasznált anyagok minősége, a műtét típusa stb. mind ide tartoznak.

Budapesten általában magasabbak a műtéti díjak, mint vidéken. Budapesten nagyobb az igény a plasztikai műtétekre és sokkal több műtét van egy évben, ezért a jobban képzett sebészek általában itt dolgoznak és könnyebben találhatunk egy adott műtétre specializálódott orvost. A műtéti díjak általában arányosak az adott orvos szakmai tapasztalatával, tudásával az adott területen. Az alacsony ár biztosan a sebész alulképzettségét és rutintalanságát tükrözi, ellenben a magas ár nem mindig azt jelzi, hogy mennyire kiváló a sebész. Egyes sebészek az extra magas áraikat marketing fogásnak használják és ezzel próbálják elhitetni a páciensekkel, hogy milyen kiváló szakemberek. Érdemes nagyon óvatosnak lenni mind az alacsony, mind a nagyon magas árak esetén és sose csak az ár alapján döntsünk. Az olcsó műtét lesz mindig a legdrágább, mert korrekció valószínűsége igen nagy egy olyan nehéz műtét esetén, mint az orrplasztika egy rutintalan, nem specialista orvos esetén. A korrekciós műtéteket pedig már csak specialista tudja jól megoldani, akinek általában magasak a díjai főleg korrekciós műtét esetén! A két gyógyulási időről és a munkából való kiesésről nem is beszélve!

Tehát akármennyibe is kerül mindig az orrspecialista által elvégzett egyszeri orrplasztika lesz a „ legolcsóbb” műtét!

A másodlagos vagy esetleges harmadlagos orrplasztikák általában többe kerülnek mint az elsődleges orrműtétek. Ennek az az oka, hogy ezek a műtétek még nehezebbek, kockázatosabbak és kevésbé kiszámítható eredményt adnak, mint az elsődleges műtétek és ezeket már jó esetben tényleg csak specialisták vállalja el és nekik sokkal nehezebb és megterhelőbb egy ilyen műtét még több ezer orrműtét tapasztata után is!

Magyarországon az orrlégzés javítását célzó funkcionális műtéteket (pl. orrsövény , alsó orrkagyló) finanszírozza az állam, de csak akkor, ha az állami kórházban is történik. Sajnos nagyon sok országgal ellentétben a magyar állam jelenleg nem finanszíroz egy magánintézményben végzett orrsövényműtétet még annyi pénzzel sem, amennyit egy állami kórháznak fizet. Az állami kórházakban esztétikai célzattal végzett műtét viszont csak csalás útján lehetséges, mert esztétikai célzatú műtétet az állam nem finanszíroz és állami kórházban pedig nem lehetséges magánfinanszírozású műtét! Ugyan akkor a modern orrplasztika elveinek és igényeinek megfelelően a két szakaszban végzett műtét nem adhatja az optimális eredményt! Tehát ha előbb elvégeztetjük mondjuk az orrsövényműtétet állami kórházban és utána külön az orrplasztikát egy magán intézményben, akkor igen nagy valószínűsége van, hogy sem esztétikailag sem orrlégzés szempontjából nem fogjuk elérni az adott esetben legjobb eredményt! Nálam ezért az orrsövényműtétnek nincs külön ára, azért én nem kérek pénzt, mert az orrplasztikai műtét részének tartom!

Tehát érdemes megjegyezni, hogy egy sebész munkadíja általában tükrözi a képzettségét, a tapasztalatát és a képességiet. A marketingre sokat költő, állandóan akciózó és általában kezdő vagy kevésbé képzett sebészekkel operáltató cégek nagy kockázatot rejtenek magukban és mindig a legolcsóbb műtét lesz a legdrágább. Sokkal logikusabb az első műtétre többet költeni, akár kölcsönfelvétel árán is, mint szenvedni egy rosszul elvégzett orrplasztika következményeivel. Ez már számtalanszor beigazolódott sajnos! Mélységesen együtt érzek és megértem azokat a pácienseket, akik csalódnak a plasztikai sebészetben egy rosszul elvégzett orrplasztika után, de a tény az, hogy nem a plasztikai sebészettel van a gond, csak nem választottak elég gondosan orvost! Ugyanakkor a legjobb orrspecialista sem varázsló, csak arra képes, amit a páciens alkati adottságai, szöveti jellemzői és gyógyulási hajlama lehetővé tesz!