Mint minden sebészeti beavatkozásnak az orrplasztikának is van kockázata. A megfelelő technika egy gyakorlott orrspecialista kezében minimalizálja a legjobban ezeket a lehetőségeket. Minden leendő, tudatos plasztikai sebészeti paciensnek tisztában kell lennie ezekkel.

Az orrplasztika kockázatai

  1. Fokozott hegszövetképződés – Ahol operálunk ott hegszövet képződik. A normális hegszövetképződés nem okozhat semmilyen problémát, csak a fokozott. A fokozott hegszövetképződés az orrjáratokban szűkületet hozhat létre vagy hátrányosan befolyásolja az orrformát, leggyakrabban az un. polly beak deformitást hozhatja létre. A képződő hegszövet mennyisége alkatilag is meghatározott, de sokkal inkább a sebészi technika finomsága az, ami befolyásolja. Durva sebészi technika, a műtét alatti kifejezett vérzés és a nagymértékben elgyengített orrváz (zárt orrplasztikákra jellemző) azok amik elsősorban fokozott hegesedéshez vezetnek és deformálják az orrformát!
  2. Infekció – Az orrnak extrém jó a vérellátása, ezért a fertőzés veszélye annak ellenére is igen minimális, hogy az orrüreg nem steril és nem is lehet tökéletes dezinfekciót elérni benne a műtét során. Több ezer műtét során találkoztam néhány minimális gyulladásos reakcióval, melyek egyszerű orális antibiotikum kezelésre megoldódtak!
  3. Aszimmetria, egyenetlenségek – A leggyakoribb probléma, a vékony bőr hajlamosító tényező, gyakran kis feltöltéssel vagy ritkábban rövid, ambuláns beavatkozással megoldható.
  4. Vérzés és duzzadás – Ezek igazából nem szövődmények, hanem természetes velejárói a műtétnek átmenetileg. A műtétet követő órákban teljesen normális az enyhe, közepes vagy időnként erősebb orrvérzés, ez általában maximum a műtétet követő 24 óráig áll fenn egyre enyhülő formában majd megszűnik. 1 nap utáni komolyabb orrvérzésnél az orvost értesíteni kell! A duzzadás a legkifejezettebb az első hetekben és elsősorban a szemből képen jelentkezik, magyarul sokáig szélesebb az orr a műtétet követően, mint amilyen a végállapot lesz. A gyógyulási szakhoz a páciensek türelmére van szükség, mivel az esztétikai végállapot kialakulásához hónapokra is lehet szükség. Ez nem mindenkit és nem mindent érint egyformán. A duzzadás elsősorban a szemből képet és az orrlégzést befolyásolja hátrányosan és ez a vastag bőrtípussal rendelkező pácienseknél sokkal kifejezettebb és ezáltal zavaróbb.
  5. Látható erek az orr bőrén – Azoknál, akik hajlamosak rá, a műtétet követően az orr bőrén hajszálerek jelenhetnek meg, vagy a meglévők lehetnek kifejezettebbek. Ezek a hajszálerek dióda lézerrel könnyen eltávolíthatóak!
  6. Orrsövény perforáció – Ez alatt azt értjük, hogy az orrsövényen egy lyuk keletkezik, ami az orrsövényműtét miatt keletkezhet. Orrlégzési zavart, fütyülő hangot és orrvérzést okozhat hosszú távon és panaszok esetén mútéti megoldást igényel, ami viszont gyakran nagyon nehéz műtét és gyakori az ismételt kialakulás, ezért sokkal könnyebb megelőzni! A megelőzés a jó sebészi technika!

Minden páciens ki van téve annak, hogy más eredmény születik, mint amit elképzelt vagy utólag ideálisnak tart. A műtét előtti reális elvárás az eredményt illetően elengedhetetlen része egy sikeres orrplasztikának úgy, ahogy minden más plasztikai sebészeti beavatkozásnak is. A másik elengedhetetlen feltétele a sikeres orrplasztikának a megfelelő szakember kiválasztása! Ne feledje, az orrplasztika egy speciális műtét a plasztikai műtéteken belül is, nagyon sok mindenben eltér egy átlagos esztétikai műtéttől, ezért igazán jó eredmény csak orrspecialista sebész esetén várható el!

Az eredeti orr jellemzői nagyban befolyásolhatják az elérhető eredményt. Úgy, ahogy egy veleszületetten szép orrnál is 100%-os szimmetria és tökéletesség nem várható el, igy egy operált orrnál sem. A cél a lehető legjobb eredmény, amivel a páciens boldog és elégedett lehet. A műtét előtti konzultáció(k) és a számítógépes tervezés során van lehetőség arra, hogy a páciens a lehető legjobban kifejezze, hogy mit szeretne elérni a műtéttel és a sebész pedig, hogy mit tart reálisnak. Műtétre csak akkor kerülhet sor, ha ez a két dolog talákozik! De a legalaposabb konzultáció után, a legjobb sebész esetén sem lehet kizárni a reoperációt 100%-ban. Dr. Kárász orrplasztikái esetén 1-2%-ban történik csak reoperáció, szemben az amerikai statisztikák által kimutatott 17%-os aránnyal (magyarországi adatok nincsenek), és ezek is általában 10-15 perces kis igazítások szinte azonnali gyógyulási idővel!